Żeliwne emaliowane

    • Gotowanie
    • Garnki żeliwne
    • Kuchnia
    • Desery
    • Zupy
    • Porady
Skip to content

Jak nakarmić niejadka czyli niezwykła sztuka kulinarnego kamuflażu

Posted byBasia 5 kwietnia 20203 maja 2020

Walka z apetytem niejadka spędza nierzadko sen z powiek rodziców. Jak przekonać dziecko do jedzenia? Zmartwieni rodzice chwytają się różnych sposobów martwiąc się, że organizm ich latorośli nie ma dostarczonych odpowiednich składników odżywczych niezbędnych do właściwego rozwoju.

Najczęściej bazują na tym co ewentualnie niejadek toleruje, choć i tak niepokoi ich monotonia tych posiłków. Aby uspokoić swoje obawy najlepiej udać się z dzieckiem do lekarza, który podczas badań stwierdzi, czy rzeczywiście są powody do obaw. Z bycia niejadkiem na szczęście na ogół się wyrasta i w okresie dojrzewania może się nawet okazać, że apetyt jest bardzo pobudzony. Jeżeli z byciem niejadkiem nie wiąże się żadne zagrożenie dla zdrowia należy szukać sprytnych rozwiązań jak przekonać dziecko do kosztowania nowych dań.

Pożywne zupki czyli do mieści garnek żeliwny?

Warto pamiętać zasadę, iż jemy także oczami. Dziecko prędzej sięgnie po danie, które będzie się mu podobało. Można więc spróbować zagrać kolorami. Barwne kanapki skomponowane w różnorodne formy, jak np. oczka z ogórka, nosek z pomidorka a uśmiech z papryki, mogą przemówić do niejadka. Poza tym można także spróbować przemycić coś w środku potrawy czyli skorzystać z nadziania naleśnika lub pierożka pożywnym pełnym witamin farszem. Taka sztuka kamuflażu może przynieść oczekiwane rezultaty. Być może uda się poszerzyć horyzonty smakowe niejadka i pobudzi się jego kulinarna ciekawość.

Tags: barszcz, ciastka, czekolada gorzka, dania jednogarnkowe, deser czekoladowy, deser z dyni, domowa spiżarnia, domowe desery, drogi oddechowe, dynia, fondue, garnek żeliwny, garnek żeliwny emaliowany, garnki emaliowane, gotowanie rosołu, gotowanie zupy, halloween, imprezy w domu, inhalacje, karmienie dziecka, karp, kolendra, kruche ciasteczka, kuchnia, kuchnia indyjska, małe garnki, małe kuchnie, owoce, pestki dyni, płynna czekolada, podarunki, polska kuchnia, półki kuchenne, praktyczne prezenty, prezent, przetwory, przyprawy, przyrządzanie zupy, rosół, smażenie cebuli, spiżarnia, wigilia, wyposażenie kuchni, zioła, zupa dyniowa, zupy mięsne,

Zobacz wpisy

Previous Post Previous post:
Co sądzimy o praktycznych prezentach?
Next Post Next post:
Przetwory z domowej spiżarni. Witaminy w słoikach

You May Also Like:

Zupy. Co wiemy o tych niezwykłych potrawach?
Organizacja imprezy w domu
„Przez żołądek do serca” czyli o sztuce gotowania

Żeliwne emaliowane

Top